Zó houd je je sieraden mooi

Zó houd je je sieraden mooi

Vraag jij je ook altijd af hoe je zo lang mogelijk je sieraden mooi of zelfs nieuw kan houden?

In deze blog vertellen we je graag hoe jij goed voor je sieraden kan zorgen, zodat je er extra lang van kan genieten. Niet alleen handig voor jou maar ook nog eens duurzaam! Om maar gelijk met de deur in huis te vallen:

Kun je douchen met sieraden om?

We krijgen deze vraag het vaakst. Ondanks dat het logisch lijkt om sieraden eens in de zoveel tijd een lekkere douchebeurt te geven, raden we het af om ze op deze manier schoon te maken. Vooral sieraden die al wat gebruikssporen hebben zijn kwetsbaarder als er restjes verzorgingsmiddelen op komen en/of blijven zitten.

Waarom? Eigenlijk kan alles wat op sieraden blijft zitten uiteindelijk een ongewenst effect hebben op het uiterlijk van je lieveling.
Glans kan dof worden, kleur vervagen en er kunnen plots vlekjes op het oppervlak verschijnen na verloopt van tijd. Dit noem je oxidatie en dit is een normaal proces waarbij metaal reageert als het in aanraking komt en/of blijft met "bijtende" stoffen.
Bijtende stoffen zijn stoffen die een onverdraaglijke zuurgraad hebben voor het metaal. Dit verschilt per metaal. Hierdoor kan het zo zijn dat als je je sieraad lange tijd niet draagt en deze netjes maar onwetend “vies” opbergt, dit na verloop leidt tot bijv. kleine vlekjes door plaatselijke oxidatie.

Over het algemeen wordt een doorsnee sieraad blootgesteld aan water, zweet, chloor, zout, parfums en crèmepjes. Hoe dagelijks en gewoon dit ook is, helaas houden sieraden van (edel)metalen hier absoluut niet van. 

Geef je sieraden daarom wat aandacht na het dragen en een het liefst een goede poetsbeurt. We vertellen je graag hoe je dit het beste aanpakt.

Schoonmaak afstemmen op het soort edelmetaal

Allereerst is het belangrijk om te kijken waar je sieraden precies van zijn gemaakt om daar vervolgens de juiste verzorging op af te stemmen. Voor elk edelmetaal ziet deze poetsbeurt er namelijk net wat anders uit. Hieronder kan je per type edelmetaal lezen wat de juiste verzorging is en andere eventuele bijzonderheden om rekening mee te houden.

Sieraden van aluminium schoonmaken

De meeste sieraden in onze collectie zijn van het vrijwel probleemloze aluminium. Aluminium roest en verkleurt niet wat eigenlijk de meest voorkomend kwalen bij sieraden uit de weg gaat.

Toch kan het verstandig zijn om je best te doen om mogelijke corrosie tegengegaan. Corrosie bij aluminium uit zich in dofheid en grofheid van het oppervlak.

Om dit te voorkomen maak je het aluminium sieraad schoon met wat water op een microvezel doek. Maak het sieraad grondig schoon door deze meerdere malen af te doen, telkens met een schone kant van het doekje.

Is je aluminium sieraad toch fletser geworden of heeft deze door frequent dragen wat meer krasjes gekregen dan “echt mooi” toelaat? Neem dan contact met ons op. Wij hebben de sieraden zo weer opgelapt met onze matteermachine/ glansmachine waardoor jij er weer lange tijd van kan genieten! 

Sieraden van edelstaal schoonmaken

In principe zijn sieraden van edelstaal ook roestvrij zolang je het schoon houdt. Vooral door zout kan het bovenste laagje van het staal aangetast worden wat zich uit in (roest)vlekjes en verkleuring. Ideaal om edelstaal perfect mee schoon te krijgen is pure alcohol en een zacht microvezel doekje. Hiermee haal je mogelijke vette crèmes e.d. ook gelijk weg waarin mogelijk boosdoeners verstopt zitten.

Vergulde sieraden schoonmaken

Vergulde sieraden bestaan uit zilver met aan de buitenkant een laagje goud. Door de sieraden schoon te houden en zo min mogelijk te schuren en op te poetsen, zal dit laagje lang mooi blijven. Ook hier raden we water en een microvezel doekje aan. Wil je het toch grondiger aanpakken? Dan is een lauwwarme wateroplossing met een beetje groene zeep aan te raden in plaats van het water.

Zilveren sieraden schoonmaken

Zilveren sieraden kunnen donker uitslaan en ook dit een een normale reactie van het metaal op zijn omgeving. De donkere kleur kan je eenvoudig weghalen door een oplossing met lauw water en bakingsoda te maken. Door een beetje van deze oplossing op een microvezel doek te doen, kan je de donkere kleur er zo af vegen.

Conclusie

Als je sieraden je dierbaar zijn, verdienen ze natuurlijk de beste verzorging om verkleuring, oxidatie of roest en corrosie tegen te gaan. Voorkomen is daarbij altijd beter dan genezen. Doe ze daarom bijvoorbeeld pas om als je  klaar bent met je haarlak, make-up en als je je parfum al op hebt gedaan. Tenslotte kun je ze beter af doen als je gaat koken, douchen of zwemmen. En als kers op de taart: maak ze gewoon schoon na gebruik! Dan blijven ze levenslang mooi.