Tulpen: Wij lieten ons verrassen

Tulpen: Wij lieten ons verrassen

Prachtig om te zien

Een lust voor het oog.

Tulpen worden als Nederlands symbool gezien. Daarom hebben wij ons laten inspireren om er een mooie sieraden van te ontwerpen.

Eigenlijk komt deze bijzondere bloem pas vanaf de 16de eeuw voor in ons land dankzij onze ontdekkingsreizigers. 

De tulp komt naar Nederland

De Tulp werd steeds populairder in Nederland. Ook tijdens de gouden eeuw. De Tulp werd vaak gebruikt op schilderijen. In de 17e eeuw werd de prijs enorm omhoog omdat die een status bloem werd. De Tulpen werden zo duur dat ze zelfs werden gebruikt als betaalmiddel, tot dat de Tulpenmarkt volledig instortte. Deze periode wordt de ‘Tulpenmanie’ genoemd.

De band tussen de Nederlanders en de Tulp blijft hecht. Er worden jaarlijks tulpenfestivals gehouden in de lente. Zelfs in New York (voorheen New Amsterdam) en Holland, Michigan zijn Tulpen nog populair en ook daar worden tulpenfestivals gehouden.

De naam

De naam van de Tulp komt uit Turkije, waar wij waarschijnlijk de aller eerste tulpen vandaan haalden. De Tulp werd vaak door Sultans op hun tulband gedragen. Zo komt de bloem aan de naam ‘Tulipan’.

Nederland is inmiddels een groot exportland voor tulpen en je vindt deze bloem terug in cadeauwinkels in ons landje. 

Veel verschillende tulpen

De Tulp kent heel veel verschillende soorten kleuren. Er zijn ongeveer 150 verschillende Tulpen, meer dan 3000 varianten.

Hij komt voor in bijna elke kleur die je kunt bedenken; rood, geel, wit, roze, oranje, paars en ga zo maar door. Naast effen kleuren zijn er ook tulpen die meerkleurig zijn. 

Symbolische waarde

Hoewel de Tulp in ieder geval symbool staat voor Nederland, heeft ook elke kleur weer zijn eigen betekenis.

Wat kleur je vertelt

Rood: Ook de rode Tulp staat voor de liefde. Naast liefde staat de rode Tulp symbool voor trouw en vriendschap.
Geel: Vroeger had de gele tulp niet zo’n positieve betekenis, het stond voor hopeloze liefde. Gelukkig is die betekenis nu veranderd. Geel wordt ook wel gezien als de kleur van de zon en staat voor warmte. Daarnaast staat de gele Tulp voor vrolijkheid en plezier.
Roze: De kleur roze staat voor lief en zacht. Ook de symbolische betekenis van de roze Tulp is lief en zacht, ze staan namelijk symbool voor geluk en elegantie.
Paars: De kleur paars staat voor koninklijke vaardigheid en voor rust en spiritualiteit. De paarse Tulp is eigenlijk geschikt voor elke gelegenheid.
Oranje: deze kleur wordt gebruikt als symbool voor Nederland. Daarnaast staat de oranje voor enthousiasme.

Wit: Wit is onschuldig, puur, smetteloos en zuiver. 

Bewonder onze tulpjes

Dit is onze interpretatie simpel en basic tulpcolliers in goud en zilver. Je kunt ze aan twee zijden dragen zodat je met de kleuren kunt afwisselen. Ook hebben we tulp armbanden en tulp oorknopjes ontworpen.