Inspiratie? Waar dan?

Inspiratie? Waar dan?

Ik adem diep in en staar voor me uit.

"Even het niets ervaren." Inspiratie lijkt op inademen, uitademen, loslaten en niets doen. Inspiratie is eigenlijk innerlijk raken zodat je je weer bewust wordt van waar je mee bezig bent. Het brengt je een nieuw inzicht en zet je geest aan het werk. Bij mij zorgt het ook voor een geluksgevoel. Het doet een lampje bij me aan waardoor ik de dingen in een ander perspectief ziet. En dan gaan de radertjes van mijn gedachten het over nemen.

Puzzelen in plaats van ploeteren

Werk voelt voor mij ook niet als werk maar meer alsof ik aan het spelen ben en mezelf verder ontwikkel door mijn fantasie en gedachten goed te combineren. Het namelijk heerlijk om in je hoofd te puzzelen met de mogelijkheden van  vormen en hoe je daar op een verrassende manier weer een onzichtbare, magnetische sluiting tussen kunt plaatsen. Zodat vervolgens niet alleen de vorm aanspreekt en inspireert maar ook de manier van openen en sluiten van het sieraad en hoe je het sieraad draagt.

Als kind was ik altijd aan het knutselen met karton, verf , lijm, klei en kraaltjes. We bouwden hutten in het bos waar we tegenover woonden. In de winter deden we datzelfde op zolder met de afdankertjes en het oude meubilair, een paar oude dekens, wat beddengoed, touw en vooral veel wasknijpers. Door het "vrij combineren" van materialen werd ik niet alleen vies maar ontdekte ik tijdens mijn geklieder dat het me veel voldoening gaf om gedachteloos te prutsen met vormen en materialen. Soms kwam er iets leuks uit zoals een oorbel met de tijd op zonnecellen of een sieraad van karton bedekt met doorzichtige lijm en goudfolie. Ik maakte een haarspeld die ook als hanger om mijn hals hing. Die tijd van doelloos experimenteren en combineren is achteraf gezien van groot belang geweest voor mijn persoonlijke en creatieve ontwikkeling.

Vormen opnemen
Ik stond stil bij iedere etalage en nam daar alle vormen in me op. Ook allerlei tijdschriften en boeken heb ik uitgeplozen. Vooral om veel vormen in me op te nemen en te zien wat er allemaal al gemaakt was. Tijdens tentoonstellingen en vakbeurzen bekeek ik alles en nam het in me op als een spons. Naast mijn bed lag altijd een boekje om snel te kunnen schetsen wat voor idee er in me opkwam.

Meer op ervaring
Door de jaren heen is dat weer helemaal veranderd. Ik heb een eigenzinnige stijl gevonden voor CLIC by Suzanne sieraden collectie. De keuze voor een eigen signatuur is heel geleidelijk ontstaan maar vindt haar oorsprong in de Armband A1 waarbij twee C-vormen kruislings met magneten in elkaar sluiten. Dat maakt ook dat de collectie een duidelijk geheel vormt. Inspiratie vindt ik  vaak tijdens het werken in de werkplaats waar we materiaal zagen en frezen in verschillende vormen en deze samen combineren tot een nieuwe, verrassende vorm.

Mijn beste momenten voor inspiratie zijn vlak voor of tijdens het wakker worden of net daarna en, misschien heel cliché, als ik onder de douche sta. Ontwerpen is niet iets waar ik voor ga zitten met pen en papier en op zit te zwoegen. Het komt binnen en dan bekijk ik samen met Chantal, mijn goudsmid die al jaren alle nieuwe ideeën test op technisch haalbaar voor de collectie, of het idee werkt. Dan begint een proces van wekelijks aanpassen en verfijnen en daar komen dan de beste ontwerpen uit. Die stoppen we dan weer in de collectie.

Mijn tips voor inspiratie 
Definieer waar je naar op zoek bent. Denk er actief over na maar laat het ook een tijdje sudderen in je hoofd. Een oplossing of antwoord komt vanzelf. Misschien niet eens in jouw gedachten maar via iets dat je om je heen ervaart. Je merkt het vanzelf als je inspiratie krijgt want je wordt er gelukkiger van!

Inspiratie is overal!

Liefs,

Suzanne